Bug 415635 - Kontact and all kdepim apps "look weird" and don't work right
Summary: Kontact and all kdepim apps "look weird" and don't work right
Status: REPORTED
Alias: None
Product: kdepim
Classification: Applications
Component: general (show other bugs)
Version: unspecified
Platform: Other Linux
: NOR normal (vote)
Target Milestone: ---
Assignee: kdepim bugs
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2019-12-28 09:10 UTC by Mathias Homann
Modified: 2020-01-13 11:27 UTC (History)
0 users

See Also:
Latest Commit:
Version Fixed In:


Attachments
screenshot of kontact main screen next to system information window (115.51 KB, image/jpeg)
2019-12-28 09:10 UTC, Mathias Homann
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Mathias Homann 2019-12-28 09:10:58 UTC
Created attachment 124754 [details]
screenshot of kontact main screen next to system information window

SUMMARY
Kontact and all kdepim apps "look weird" and don't work right

STEPS TO REPRODUCE
Wish if I knew how to reproduce - my laptop has the same rpm packages installed and does not show the weird behaviours I'm seeing.

OBSERVED RESULT
kontact and the kdepim apps like kmail, korganizer, etc show several weird behaviours:
- in kontact the vertical icon bar on the left is not working
- in all kdepim apps the fonts are wrong (bigger, and not antialiased)
- applications crash


EXPECTED RESULT
I'd expect the kdepim applications to "work normally"

SOFTWARE/OS VERSIONS
Operating System: openSUSE Leap 15.1
KDE Plasma Version: 5.17.4
KDE Frameworks Version: 5.65.0
Qt Version: 5.14.0
Kernel Version: 4.12.14-lp151.28.36-default
OS Type: 64-bit
Processors: 8 × Intel® Core™ i7-4771 CPU @ 3.50GHz
Memory: 31,4 GiB

ADDITIONAL INFORMATION
the computer where this is happening has a nvidia card with the nvidia blob driver, and ~/ on nfs - and kontact here takes several minutes to start
the computer that works normally has intel onboard graphics with nvidia as secondary (optimus), and ~ on local ssd

attached is a screenshot of kontact and the "about this system" popup to compare the fonts.
Comment 1 Mathias Homann 2019-12-28 09:26:23 UTC
there's way more "weird behaviour":

- akregator fails to load news sources
- akregator fails to load the list of news sources
- akregator UI buttons on the "main view" are not clickable, for example the "reload session" button that appears when you start akregator after an unclean quit
Comment 2 Christoph Feck 2020-01-13 11:27:54 UTC
Wrong fonts are because of a regression in Qt 5.14.0.