Bug 324375 - XMP Metadata tab shows "Label" set by VIewNX, but Filter does not recognize
Summary: XMP Metadata tab shows "Label" set by VIewNX, but Filter does not recognize
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: digikam
Classification: Unclassified
Component: Albums-Filters (show other bugs)
Version: 3.3.0
Platform: Fedora RPMs Linux
: NOR normal (vote)
Target Milestone: ---
Assignee: Digikam Developers
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-09-02 00:15 UTC by Torsten Rohlfing
Modified: 2013-09-21 22:22 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Latest Commit:
Version Fixed In: 3.4.0


Attachments
Example JPEG file with "Red" label set (853.33 KB, image/jpeg)
2013-09-02 00:17 UTC, Torsten Rohlfing
Details
XMP panel for an image tagged with "Red" label in VIewNX2 (27.55 KB, image/png)
2013-09-21 19:43 UTC, Torsten Rohlfing
Details
digiKam version display (52.86 KB, image/png)
2013-09-21 19:44 UTC, Torsten Rohlfing
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Torsten Rohlfing 2013-09-02 00:15:27 UTC
When I label images in Nikon's VIewNX 2 application using color labels (e.g., "Red"), these labels show up in the "XMP" tab of the "Metadata" panel. But when I filter the album using these labels, the labelled images don't show, as if there was no label set. 

This happens with both NEF and JPEG files.

Reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1. Label image using color, e.g., "Red" in ViewNX
2. Select "Red" label in "FIlters" panel in digiKam
3.
Actual Results:  
Labelled pictures disappear along with unlabelled ones.

Expected Results:  
Labelled pictures should be displayed, unlabelled ones disappear.

I have uploaded an example JPEG image (with "red" label set) here:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/69511436/DSC_1403.JPG
Comment 1 Torsten Rohlfing 2013-09-02 00:17:56 UTC
Created attachment 82099 [details]
Example JPEG file with "Red" label set

This replaces the DropBox link I posted in the original form.
Comment 2 caulier.gilles 2013-09-02 05:27:56 UTC
Fixed in next 3.4.0 by this commit :

http://commits.kde.org/digikam/8d1cd024ea8dec77c3a6f7e5f8e5d2fee1fc14f8

Gilles Caulier
Comment 3 caulier.gilles 2013-09-02 06:17:51 UTC
Torsten,

As Color Labels, Capture NX has a pick label feature as digiKam ? Pick Labels are color flags (green, orange, Red) used to identify which image must be processed in workflow...

I would to know if Pick Labels imported from NX to digiKam work ? If not, which tag from XMP is used by NX to host Pick Labels

Gilles Caulier
Comment 4 Torsten Rohlfing 2013-09-21 19:42:38 UTC
Gilles:

Sorry, but this is still not working in 3.4.0, which I just upgraded to (see attached version display).

As per your request, I am attaching a screenshot of the XMP panel for one of these labeled images. I hope this is what you were asking for. If not, let me know and I can send more information.

Best,
  Torsten
Comment 5 Torsten Rohlfing 2013-09-21 19:43:47 UTC
Created attachment 82440 [details]
XMP panel for an image tagged with "Red" label in VIewNX2

This is the XMP panel displayed for an image labeled as "Red" by ViewNX2, but not shown when using the "Red" label filter.
Comment 6 Torsten Rohlfing 2013-09-21 19:44:35 UTC
Created attachment 82441 [details]
digiKam version display

This is release 3.4.0, but despite earlier patch label filtering using "color" labels is still not working.
Comment 7 caulier.gilles 2013-09-21 19:49:53 UTC
Please share images to test here....

Gilles Caulier
Comment 8 Torsten Rohlfing 2013-09-21 19:58:48 UTC
(In reply to comment #7)
> Please share images to test here....
> 
> Gilles Caulier

I previously attached an example image to this report:

https://bugs.kde.org/attachment.cgi?id=82099

I just confirmed that it a) is labeled as "Red" and b) does not show when filtering by that label.

Let me know if you need additional test images.
Comment 9 caulier.gilles 2013-09-21 21:19:00 UTC
Importing your photo to my collection with 3.4.0 set Red label to item as expected..

Filtering icon view with red label show also this item. All work perfectly here...

try to use Image/Sync DB with Image metadata and try again filtering....

Gilles Caulier
Comment 10 Torsten Rohlfing 2013-09-21 22:22:29 UTC
YES - the sync did it... Picture got a nice, red frame now also :)

Thanks!

(In reply to comment #9)
> Importing your photo to my collection with 3.4.0 set Red label to item as
> expected..
> 
> Filtering icon view with red label show also this item. All work perfectly
> here...
> 
> try to use Image/Sync DB with Image metadata and try again filtering....
> 
> Gilles Caulier