Bug 323455

Summary: "Filter account is missing" after KMail startup
Product: [Frameworks and Libraries] Akonadi Reporter: Andreas Hartmetz <ahartmetz>
Component: Mail Filter AgentAssignee: kdepim bugs <kdepim-bugs>
Status: REOPENED ---    
Severity: normal CC: danadam, futurepilot, giuseppe.vinci, hamletghost, j_kanev, kdebugs, m.krasilnikov, mail, mfraz74+kde, null, pat_h, sgh, stakanov.s, woebbeking
Priority: NOR    
Version: GIT (master)   
Target Milestone: ---   
Platform: Compiled Sources   
OS: Linux   
Latest Commit: Version Fixed In:
Attachments: Dialog asking for an account, with no accounts listed

Description Andreas Hartmetz 2013-08-13 11:44:13 UTC
This bug existed for a while before it disappeared some months (could be more than a year) ago, and now it's back.
After starting my computer, which boots immediately into a KDE session, in maybe 20% of the cases I get dialogs from KMail/Akonadi asking me to pick an account for a filter rule. Currently I have two dialogs for the same filter rule, one on my work account, which moves messages marked as spam into a spam folder. There is no account listed to choose from. I have learned when this bug happened in the past that it's best to restart Akonadi, because even "Cancel" will just delete the filter rule. This might have changed (there were some commits to that effect), but I don't really want to risk it.

Reproducible: Sometimes

Steps to Reproduce:
1. Start computer with autologin
2. KDE session restore starts Akonadi and KMail
3. Dialogs asking for an account for filter rule(s) appear
Comment 1 Andreas Hartmetz 2013-08-13 11:45:13 UTC
Created attachment 81690 [details]
Dialog asking for an account, with no accounts listed
Comment 2 Andreas Hartmetz 2013-08-13 11:53:52 UTC
Using my bugzilla rights to confirm my own bug :)
Comment 3 Andreas Hartmetz 2013-08-13 12:03:48 UTC
I just discovered about 200 new messages in my GMail inbox that were supposed to get filtered into different folders. This also happens sometimes when something is off in Akonadi. Not a big problem, I can just select all recent messages and "apply all filters".
Maybe this information is helpful about the state of mail filters when the bug happens.
Comment 4 Hamlet 2013-09-30 15:04:18 UTC
I also confirm this behaviour.
In my case, the dialog is shown twice for the same filter, just one filter out of more than a dozen that I have. It targets the same filter each time.
I also confirm that sometimes the filter is lost (read: deleted), but it's not clear to me in which conditions that happens. In such case, the targeted filter will change the next time.
In my set up the startup of kmail happens automatically: I do not close kmail when logging out, and I have asked KDE to restore the previous session when logging on (it's just too convenient to give it up).

Gentoo Linux
Qt: 4.8.5
KDE Development Platform: 4.11.1
KMail: 4.11.1
Akonadi 1.10.2
Comment 5 stakanov.s 2013-12-05 12:01:45 UTC
same here: opensuse 13.1 with 4.11.2
Filter seems somewhat broken because sometimes all messages are put into trash and behavior is quite erratic. Sometimes no filter action takes place at all. Erasing filter does help for a day or two and then may reappear.
Comment 6 Unknown 2013-12-18 13:58:46 UTC
It might be a duplicate from https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=321186
I fixed the problem yesterday.
See details at: https://git.reviewboard.kde.org/r/112062/
With the title: wait until the akonadiserver is ready

Write me about your experience. Thanks
Comment 7 Andreas Hartmetz 2014-05-09 20:00:47 UTC
Thanks Maurel for taking care of this, and sorry for taking so long to respond. I wanted to test your fix for a while, but not that long ;)
I haven't seen this bug in a long time. Several months at least.

If anyone still encounters this bug running master / trunk of the whole KDE & KDEPIM stack, please reopen.
Comment 8 Unknown 2014-05-10 15:22:26 UTC
Well...
Dan found a problem with the fix, and made a revert.
The bug might depend on the speed of the CPU.
I now have a quickly CPU and no more problem!
The bug doesn't appear again but isn't fixed.
Comment 9 Giuseppe Vinci 2014-08-21 15:49:51 UTC
I get sometimes the problem yet. KDE 4.13.3 on SUSE 13.1.

Could this problem cause the delete any filter rules on ongoing mails?

How quick should a CPU be to avoid it? My PC has a 4-core x 3.0 GHz. It is quick enough?
Comment 10 Andre Woebbeking 2014-09-11 22:12:14 UTC
I also have this sometimes when I start Kontact. A dialog pops up and wants me to choose an account from an empty list. After that the filter is gone.
Comment 11 Andre Woebbeking 2014-09-11 22:13:12 UTC
Oops, too fast: I'm running the 4.14 branch.
Comment 12 Mark Fraser 2015-01-11 05:59:55 UTC
Running Kubuntu 14.10 and I'm still seeing this bug on both dual core and quad core computers. Didn't realise until this morning that when you dismiss the dialogue box that appears - and has no options other than ok and cancel - that filter is deleted.
Comment 13 Giuseppe Vinci 2015-01-11 07:56:32 UTC
Mark, 
I  can confirm your experience. Since a couple of weeks this filter dialog box is appering almost every time on starting kontakt.

KDE 4.14.3 on openSUSE 13.1 x64
Comment 14 Andrey 2016-04-10 08:23:18 UTC
I also confirm this bug.

Gentoo Linux amd64
Qt: 5.5.1
Kontact  5.1.3 (KDEPIM 15.12.3)
Akonadi 15.12.3

What additional info you need?
Comment 15 stakanov.s 2016-04-10 09:07:47 UTC
I confirm this bug for Leap 42.1 and both, the KDE4 version of Kmail 4.14.10 (Akonadi 4.14.10) as for the available Plasma 5 version with
Qt:5.5.1 
Kontact 15.12.3 and 
Akonadi 15.12.4 
Both versions show the very same bug, an empty pop-up window claiming that the account for some filter rule is not found, you can click OK by choosing an empty line, sometimes this holds the filter rule alive, sometimes it vanishes. If you choose cancel, generally the filer rule vanishes. Sometimes even multiple filter vanish. Filters generally vanish one by one in chronological order of the filter list. 
What I discovered else, this  but can be easily triggered by choosing not to apply a filter to multiple accounts (pop) if you have them but only to "one specific account". 
Especially if other filters are applied to all accounts indiscriminately (like pop-filters or spam and clamav filters). It appears the problem lies there somewhere. 
This is a very tedious bug, because on one hand constant and also sometimes hidden (no popup and you find out that some filter over the time vanish). I once had lost 50 % of all rules without warning. 
So this is valid for me for POP filtering and for both KDE4 version and Plasma 5 version of this programme.
Comment 16 j_kanev 2016-09-06 07:23:39 UTC
I can confirm this problem for kmail/kontact 5.2.3 and akonadi 5.2.2 (currently in Debian testing).

1. The dialogs pop up when there is an automatic incoming mail filter set to filter only some of all available accounts. (In my case there are four IMAP accounts and I want to spam-filter two of them. I use bogofilter.)

2. The dialogs pop up *before* kmail or kontact are actually started, just after logging in. (Presumably when KDE starts akonadi?)

3. There is more than one dialog. (In my case there are two, presumably for the two checked IMAP accounts I want to filter.)

4. There is no workaround other than turning automatic filtering off and filtering manually. In particular, leaving the message boxes open and restarting akonadi, or leaving them open without doing anything doesn't work — no filtering gets done.

5. I cannot confirm that this is due to a slow CPU or old hardware. I have a fairly modern laptop (Intel i3-3110M @ 2.40GHz, 4GB RAM).

I suggest to give the bug high priority. To me, a non-working spam filter is a show stopper for a mail client.
Comment 17 Andreas Hartmetz 2017-03-27 16:41:40 UTC
It still happens sometimes - for me, maybe on every 20th login.
Comment 18 Søren Holm 2021-02-23 22:26:00 UTC
Happens to me on every login. All my filters are lost and I have to add them again.